Morsdagsmeny

Morsdagsmeny

Her kommer forslag på en herlig 3 retters meny som du kan servere på morsdagen til søndag eller på Valentines dagen torsdag 14. februar. Alle råvarer finner du hos Meny Nordstrand og liste over hva du trenger ser på på hver rett.

 

Grillet kongekrabbe med mango- og avokadosalat

Hovedingredienser nok til 4

  • 3 kg kongekrabbe
  • 1 stk sitron
  • olivenolje
  • salt

Mango og avokoadosalat

  • 1 stk mango
  • 2 stk avokado
  • 1 stk chili
  • 1 stk potte koriander
  • 2 stk lime, skall og saft
  • salt

Slik gjør du

  1. Kongekrabbebena stekes med skallet på. Del hvert ben opp i tre biter, og legg på grillen. Den tykkeste delen trenger 10 minutter og den tynneste 5. Grill på sterk varme.
  2. Skjær sitronen i tre tykke skiver og grill den på sterk varme for å få frem den spennende sødmen i sitronen. Åpne krabbeskallet og klem litt av saften over det ferdige krabbekjøttet, sammen med litt olivenolje og salt.
  3. Skrell mango og avokado, og del opp i små terninger. Finhakk chili og koriander. Bland alt sammen med revet skall og saft av to lime. Smak til med litt salt. Server med aïoli og brød.

 

Gruyère- og pepperrotgratinert ytrefilet

Gratinerte biffer er klassisk helgemat, og smaksrik gruyère setter prikken over i’en. Prøv denne oppskriften med ovnsbakte poteter og rotgrønsaker, og en rødvinssaus til.

Ingredienser  beregnet til 4 personer

  • 800 gr ytrefilet av storfe
  • 5 dl crème fraîche
  • 80 gr gruyère
  • 4 ss solsikkeolje
  • 1 ss pepperrot
  • 2 ss kjørvel
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 kvast frisk oregano
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss smør

Slik gjør du

  1. Lag gratineringen først. Bland revet gruyère og pepperrot med dijonsennep og grovhakket kjørvel. Stivpisk gjerne crème fraîchen i en kjøkkenmaskin før du blander i osten og smaksingrediens ene. Da får du en litt luftigere gratinering.
  2. Kutt kjøttet i 4 like store biffer og krydre godt med salt og pepper. Brun biffene på begge sider i olje i en skikkelig varm panne.
  3. Skru ned varmen til middels varme og ha i smør, knuste hvitløksfedd og oregano. Øs det nøttebrune smøret over biffene.
  4. La biffene steke til de når en kjernetemperatur på ca. 48–50 grader. Legg dem på et brett eller i en form. Du kan også ha grønnsaker du har lyst å servere til i formen, og så legge biffene over. Fordel gratineringen over biffene.
  5. Gratiner biffene i ovnen under grillelementet. Her er det viktig å passe på hele tiden – det tar ikke lang tid før gratineringen er gyllen og fin, og det er viktig å unngå at den brenner seg.
  6. La kjøttet hvile noen minutter før servering.

Panna Cotta med grillet ananas

Ingredienser nok til 4

Panna Cotta

  • 4 dl fløte
  • 1 dl melk
  • 90 g sukker
  • 2 gelatinplater
  • 1 vaniljestang
  • 1 lime, kan sløyfes

Grillet ananas

  • 1 ananas
  • 1 dl lysebrunt sukker
  • 2 ts malt kanel
  • ½ ts malt nellik
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 klype chiliflak

 

Slik gjør du

  1. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestengene og frøene i en kasserolle sammen med sukker, melk og 3 dl fløte. Kok opp, trekk kasserollen til side og la fløten få stå en timinutters tid for å trekke smak. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.
  2. Gi fløteblandingen et nytt oppkok, klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme væsken. Rør inn resten av fløten, sil og avkjøl blandingen til romtemperatur. Tilsett limesaft (hvis ønskelig) og fyll panna cottaen over i fire passende glass. La panna cottaen stå i kjøleskapet til den har stivnet, ca. 4–6 timer.
  3. Bland sammen sukker og krydderet til ananasen.
  4. Skjær vekk skall og bunn på ananasen, men behold toppen. Vend ananasen i kryddersukkeret.
  5. Grill ananasen over middels høy varme i ca. 45–60 minutter, eller til du kjenner at ananasen har blitt myk ved å trykke lett på den. Snu ofte for jevn grilling og for å unngå at ananasen blir brent.
  6. Skjær ananasen i små biter og topp panna cottaen rett før servering.

 

Legg igjen en kommentar

Lukk meny